Fotótár > Kiállítások

Felöltözött a nagyterem! - avagy textilmánia a művelődési házban

Hír kép Nagy Ágnes és Patai István hajdúnánási képzőművészek textil és batik munkáiból nyílt kiállítás Textilmánia címmel 2014. február 15-én szombaton délután a zsámbéki művelődési házban.
A két alkotó nem először jár nálunk: a tavalyi évben a Patai István vezetésével évtizedek óta rendszeresen működő két művésztáborban - Tiszadobon és Érmihályfalván - készült alkotások gyűjteményét láthattuk 2013. május 4-től egy hónapon át, mely csoportos tárlat a Hálózat címet kapta. Akkor határoztuk el közösen, hogy legközelebb a kettejüket összekötő közös világot, textilfestményeik világát mutatjuk be.
Nagy Ágnes rajztanárként és szabadidejében is gondolatai és emlékképei megjelenítésén foglalatoskodik. Madarászné Kathy Margittól sajátította el pályája kezdetén a batikolás művészetét, s ekkor került kapcsolatba Patai Istvánnal.
Műveiben fő motívum az életfa, annak különböző szimbólumai, megjelenik az ősmagyar motívumvilág és szecessziós mintázatok is. A két művész közös témája a kapu és a végtelen.
Patai István sokoldalú művész. Amellett, hogy tehetséges festő, kiváló tanár, jó szervező, hosszú ideig volt Hajdúnánáson a művelődési ház igazgatója, és elismert író is.
Több évtizedes népművészeti, közművelődési tevékenységének elismeréseként 2010. november 22-én, a megye napján, Püspökladányban megkapta a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által alapított Kölcsey Ferenc díjat.
A kiállítást Dr. Tóth Péter nyitotta meg.
Furulyán közreműködött: Racsmány Domokos.
Az esemény vendége volt még Csuja Imre Jászai-díjas Érdemes Művész, aki – egészen véletlenül – szintén hajdúnánási, Patai István régi jó barátja, tanítványa. A népszerű színész Ady Endre és Babits Mihály egy-egy költeményét szavalta el. A beszélgetés során megtudtuk, hogy közös műsort terveznek: Csuja Imre Babits Jónás könyve alapján készült bábos önálló estjéhez Patai István készít illusztrációkat, ezzel együtt mutatkoznak majd be hamarosan.
 
Fotók: Budaházi Anikó.
 
Dátum: 2014.02.18.
Szerző: zsambeki6

<< Vissza