Kiállítások

A 2 Szemethy kiállítása

Hír kép 2018. szeptember 29-én szombaton 16 órakor Szemethy Imre és lánya, Szemethy Orsolya közös kiállításának megnyitója a művelődési házban. (Zsámbék, Etyeki u. 2.)

Szemethy Imre Munkácsy Mihály-díjasmagyar grafikus. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja (1992). A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában témavezető.

Életútja, munkássága

Felsőfokú tanulmányokat a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (1964-71) folytatott. Mesterei Barcsay JenőÉk Sándor és Fónyi Géza voltak. Pályakezdő éveit a Derkovits-ösztöndíj segítette. Az 1970-es években egy sajátosan ironikus, abszurd, szürreális stílust alakított ki a képtérben sűrűn szétszórt fragmentumok, tárgytöredékek segítségével (Szigeti veszedelem, 1973; Szentkuthy Miklós világa, 1975; Európa Minor I-II., 1976; Előjelek, 1985).

Az 1980-as évek végén csökkentette motívumainak számát, ugyanekkor részletgazdagabb előadásmód jellemzi (Noé füle, 1995). Az 1990-es években kifejezésmódja, stílusa egyre absztraktabbá, elvontabbá, fogalmibbá válik. A sokszorosító grafika minden ágában (rézkarcszitanyomáslinóleummetszet, stb.) otthon van, de figyelemre méltóak finom, pontozásos módszerrel készült tusrajzai is (Csokonai-illusztrációk, 1974; Paravánjelenet, 1979).

Igen foglalkoztatott és kezdeményező könyv- és újságillusztrátor. 1996-ban Banga Ferenccel Képes Próza Tár címmel könyvsorozatot indítottak a magyar kispróza klasszikusainak képes feldolgozására, 1996 és 2002 között 8 kötetük jelent meg, köztük Dugonics András: Szittyiai történetek; Osszián énekei Kazinczy Ferenc fordításában.

A sokszorosító grafika, a könyvillusztráció mellett animációs filmeket is készít, köztük video-animációi: Intermezzo I-II. (1984); Élő piramisok (1987); Erszényes matiné (1990); Front (1997); A-mails (1998); Trisectio (2000); foglalkoztatja a videó- és multimédia-művészet. A Harsányi János Főiskola Művészeti Intézetében képi ábrázolást tanít egyetemi docensi beosztásban.

 

Szemethy Orsolya önéletrajza:

Festőként diplomáztam, de a festészet mellett grafikával, bútorok festésével, freskóval és tanítással is foglalkozom.

Szívesen írok a szabadidőmben, ezt egyelőre alkalmazott műfajnak tekintem. Cikkeket, novellákat publikálok, melyekből néhány itt is olvasható. A Titkos doboz című regényből, amely nemrég készült el, szintén megtalálható itt két fejezet.

A “Zsámbék Art Factory” Zsámbékon, a Nyakas – hegyen található. Ebben az inspiráló, szabad környezetben az alkotó munka, a kertészkedés, és a tájfutás azonos energiával végezhető.

A házimunka, a festészet, a gyermeknevelés – reményeim szerint-  ugyanazzal a lendülettel és céllal történik.

2013-tól a stúdió és a kert képzőművészeti és természetjáró táboroknak ad otthont, ahová 4 éves kortól várjuk a gyerekeket.

Szeretném, ha az alkotótevékenység az élet része lenne, és a művészet a befogadó számára értető, szükséges dologgá válna, ugyanúgy, mint más, hasznos, vagy haszontalan,  mindennapi elfoglaltságaink.

Célom, hogy a festészet, grafika és irodalom visszatérjen a hétköznapokba, természetes szükségleteink közé.

<< Vissza