Kiállítások

Július zöldben

Hír kép 2019. július 20-án, szombaton 16:00 órakor nyílik Zsombori Erzsébet, és lánya Mayer Hella közös festménykiállítása a művelődési házban.

Az év "legüdébb" tárlatát megnyitja:
Abafáy-Deák Csillag művészeti író

Zsombori Erzsébet:

Nagynénje, Zsombory Erzsébet irányította a képzőművészet felé. 1969-84 között reklámgrafikus Kolozsváron és Zilahon, közben 1972-73-ban díszítő művészetet tanult. 1981: Megéneklünk Románia országos fesztivál I. és II. díja. A Képzőművészek Szövetsége Szilágy megyei Körének tagja. Alkalmazott grafikusként indult, majd festeni kezdett, eleinte hagyományos batik technikával, virágcsendéleteket (Liliom I. és II., Krizantémok, Kikerics, Mezei virágok c. sorozat) portrékat, figurális kompozíciókat is készített (pl.: Hagyomány, Tánc I.). Megismerkedett a selyemmel, megteremtette saját technikáját és művészi világát. Batik technikája párosult az akvarell adta lehetőségekkel és egy új komplex eszközvilágnak adta át helyét. Lágy foltok kapcsolódnak egymásba képein, majd egy-egy határozottabb kontúrvonal karakteresebbé teszi a képet. Témáit leggyakrabban a természetből veszi: vízpartot, évszakokat, növényeket, állatokat, madarakat fest, líraian, álomszerűen, könnyed vonalvezetéssel, a pasztellszínek számtalan árnyalatát felhasználva. Képei sokszor áttételes jelentések hordozói (pl.: Sors), a szép tájak, virágok időnként félelmeket, szorongásokat is kifejeznek. 1987-ben áttelepült Magyarországra. A Szőnyi István Alkotóközösség tagja.

 

Mayer Hella

Mayer Hella 1976-ban született Kolozsváron. 2006-ban diplomázik a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd csatlakozik a Spiritusz Galériához. 2012-től a Várfok Galéria Spiritusz Szekciójának tagja.

Mayer Hella festészete különös világot tár elénk. Az alkotásokon bájos és mozgalmas jelenetek elevenednek meg, de a háttér mégis mozdulatlan, szinte meditatív. Megfigyelhetjük, hogy vásznain egy-egy téma, vagy szereplő időről-időre visszatér és ez a tár folyamatosan bővül. Ilyen téma például a kastélypark, a kert, a szökőkút, a labirintus, az építészeti elemek, a sivatag, a végtelenség, a füst, a templom, az oltár, a csoda, a kutya, a szerelem, a tükör, a szoba, a lámpa, vagy a szék. A kisállatok és a játszadozó gyerekek gyakori szereplői a Mayer Hella világának, de Linn, a művész kislánya és a Mama családtagként személyes hangvételűvé teszi a képeket.

Az ébrenlét és az álom állapota közül inkább az álmok tágas, sokszor borzongatóan üres tereiben kalandozhatunk. Azonban a sokszor szürreális érzetű alkotások líraiságukkal, kedves, vagy éppen elgondolkodtató témáikkal mégis könnyen közel kerülhetnek a szemlélőhöz.

<< Vissza