Klubok, tanfolyamok, különféle rendszeres foglalkozások

 
Állandó programok, tanfolyamok, klubok
a művelődési házban
 
 
A művelődési ház minden hétköznap reggel 8 órától este 9 óráig, hét végén a rendezvények időtartama alatt várja vendégeit változatos programjaira.
 
Az intézmény működésének gerincét az állandó tanfolyamok, klubfoglalkozások, művészeti csoportok próbái, civil szervezetek rendezvényei adják, e mellett kiállításokat, koncerteket, színházi-irodalmi esteket, filmvetítéseket, gyerekprogramokat kínálunk.
 
Aki szórakozásra, tartalmas kikapcsolódásra, jó társaságra vágyik, biztosan talál magának alkalmat a kellemes időtöltésre a művelődési házban!
 
 
GYEREKEKNEK
 

 

 
Klasszikus balett (5 éves kortól)
 
Az 5-6 éves (és nagyobb) gyerekek számára indított foglalkozásokon a gyerekek elsajátíthatják a klasszikus balett technikai alapjait.
Mire jó még a balett?
A balett tartásjavító hatású, nincs az a póz, mozdulat, ahol ne kellene pontosan tartani a testünket, megerősítve és helyesen használva ezzel tartóizmainkat. A tartásjavító hatás egyik konkrét eredménye, hogy az időben elkezdett és szakszerű balett oktatás korrigálja a gerincferdülést.
A balett önuralomra és önfegyelemre nevel, kitartást és szorgalmat igényel, ezzel a személyiséget is fejleszti.
 
Időpont: kedd délután
Helyszín: Zsámbéki Művelődési Ház
Szeretettel vár mindenkit: Nádai Krisztina 06/30-94-21-492
táncos, gyógytestnevelő tanár
 
 
Varázsjátékok (6-7 éveseknek)
 
Óvodásoknak-kisiskolásoknak (6-7 évesek) szocioemocionális Pedagógiai terápiás foglalkozások Quirin Ágnessel.
Ahol a gyermekek fantáziáját megszólítva játszuk a feszültségcsökkentő, önbértékelést növelő, szeretetet közvetítő játékokat.
 
Időpont: szerda 17-18 óra
Helyszín: Zsámbéki Művelődési Ház
Elérhetőség, konzultáció, egyéb információ: Quirin Ágnes 30/911-9741
 
 
Kreatív Képzőművészeti foglalkozások (6 éves kortól)
 
Vizuális alapozó gyakorlat és vizuális alkotó gyakorlat:
Monotípia, papírmetszet, könyvkötés (notesz), phenakistoscope (bűvös korong), thaumatrope (bűvös korong), zoetrope (mozgó alakokat mutató optikai játékszer), népi bútorfestés technikája, selyemfestés, ajándéktárgy készítés, akvarell festés technikája, varázskép készítés, hagyományos tojásfestés, pop up, flip book (pörgetős füzet), nemezelés.
 
Játékos ismerkedés a művészetekkel, esztétikai érzékenység finomítása, hagyományok megismerése, sík és plasztika változatos anyagokkal, színkeverés, képzelet gazdagítása, alapvető képző- iparművészeti technikák, kézműveskedés, meseillusztráció, színtan.
 
Grafika-festészet:
Szitanyomás, papírmetszet, linómetszet, hidegtű, aquarell, pasztell, tempera, akrill, tus, üvegfestés, selyemfestés, batikolás, UV festék.
 
Színek és élmények közti asszociatív kapcsolat, érzelmek, hangulatok megjelenítése különböző formájú és anyagú felületeken absztakt színfoltokkal, nyomhagyás egyszerű technikái, kompozíciós alapismeretek.
 
Helyszín: Kézművesház (a művelődési ház udvarán)
Időpont: csütörtök 15 óra
Képzés ideje: 2x45 perc
Térítési díj: 2000 Ft/hó, vagy 10.000 Ft/félév
Tandíj: 4000 Ft/hó vagy 20.000 Ft/félév (másod tanszakosoknak)
 
Vezető, további információ: Horváth Bíbor 0620/ 369- 5641
 
 
 
 
Társastánc kezdő (8 éves kortól)
 
A "Junior tánccsoport" 2005. december 6. óta működik egyesületünkben. 9 évestől 15 évesig, fiúk és lányok vegyesen. Standard és latin amerikai táncok alapjait fokozatosan tanulják meg, de emellett más táncokat, táncos formációkat is elsajátíthatnak a jelentkezők. 
 
Időpont: péntekenként 16 órától
Zirkelbach Éva: 06 20 544 7262
 
 
 
 
 
Akrobatikus rock and roll
 
Kíváncsi vagy arra a SPORTra, ahol mozgás közben érzed ereidben a ZENE lüktetését?
Szeretnél tagja lenni egy olyan CSAPATnak, akik betáncolták magukat a világ legjobbjai közé?
Kíváncsi vagy arra a TÁNCra, ami még a FIÚK körében is MENŐ?
Szeretsz táncolni, de ennél többre vágysz?!
Ha Te szeretnél lenni a környék legjobb táncosa, akkor irány a MUSZTÁNG SE, ahol a rock&roll legjobb edzői segítenek abban, hogy Tőled ragyogjon a színpad!
 
Edzések:
Hétfőn és szerdán délután
 
Jelentkezés folyamatosan!
Bővebb információ: Patona Borbála, edző,
● 70/283-3876
● patonabori@gmail.com
● www.musztangse.hu
 
 
Tündérkonyha
 
Főként sütemények, édességek, desszertek, tésztafélék sütése a Kézművesházban, minden kedden 17 órától.
 
Részvételi díj: 1500 Ft/alkalom, rendszeresen járóknak 1300 Ft/alkalom
Elérhetőség: Tihanyi-Kovács Erika 0670/ 611-2735
 

Zsámbéki Musical Stúdió (7-16 év)
 
A Zsámbéki Musical Stúdiót 2012-ben alapította anya és lánya: Dombi Enikő és Tatár Szidónia.
Egy olyan közösséget kívántak létrehozni, amelyben nagy gondot fordítanak a diákok zenei nevelése mellett a mozgásra, a szép beszédre, a közös munka szeretetére és megbecsülésére.Segíteni szeretnének abban, hogy a gyerekek nyitottabbá váljanak, fejlődjön az alkalmazkodó képességük, és hogy egy egészséges önbizalom épüljön ki bennük a színpadon és a hétköznapokban egyaránt.
 
A foglalkozás 3 órából áll: ének, tánc és dráma (csapatfejlesztő játékok, beszédtechnika, kreatív színpadi gyakorlatok, a darabok szöveges részének kidolgozása).
 
Stúdiós növendékeiknek állandó lehetőséget biztosítanak, hogy megmutassák munkájuk gyümölcsét: decemberben a legszebb karácsonyi dalokból összeállított musical gála alkalmával, és júniusban egy fergeteges évzáró előadás keretein belül. Ezen kívül számos rendezvényre kapnak meghívást évközben is, melyen a legügyesebbek megcsillogtathatják tehetségüket.
 
Jelenleg két csoport működik stúdióban:
KIS CSOPORT (7-11 éves gyerekek)
JUNIOR CSOPORT (12-16 éves gyerekek)
 
A foglalkozások időpontja: minden vasárnap délután
 
Jelentkezés, bővebb információ: 
Tatár Szidónia: 30/ 6255 884. 
Dombi Enikő: 70/ 331 0997
dombi_eniko_zsambek@indamail.hu
 
 
Cserkészek
 
Korcsoportonként hetente több alkalommal.
Bővebb információ: Kollár Tamás 20/ 358 6458, 20/ 347 9453
 
 
Középkori Hagyományőrzők
 
Minden szombaton 9-11-ig az Ifjúsági Házban
Bővebb információ: Fejér Máté 30/ 226-9708
 
 
Bujutsu kai
 
Tanulj japán hagyományokon alapuló harcművészetet a zsámbéki művelődési házban
Edzések minden csütörtökön 18-20 óra a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető:Kárpáti György
Tel.: 06 20 379 2217
 
 
Lochberg Tánccsoport
 
A Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület 2003. október 3-án alakult meg Zsámbékon, tagjai közt nagyon sok környékbeli fiatallal, ezért is tartották fontosnak a regionális jelzőt felvenni nevükbe. Jelenleg 50 fő táncol 3 korcsoportban. Céljuknak tartják a sváb hagyományok őrzését és rendezvények szervezését. Évente kb. 40-50 fellépésük van szerte az országban és külföldön. 
A táccsoport vezetője Fuchs Sandra: 30/ 738 9056
A csoport tagjai péntekenként 18-19.30 óráig tartják alkalmaikat az Ifiházban (a plébániatemplommal szemben, a régi óvoda udvarában)
 
KRESZ
 
A KRESZ-oktatásnak már hagyománya van intézményünkben, ugyanis kb. harminc éve nyújt otthont a vezetés elméletével ismerkedők számára. Szeretettel várja az autózásra vágyó helyi és környékbeli fiatalokat Szűcs Lajosné: 30/933 5885
 

 FELNŐTTEKNEK

 

Jóga
 
Minden kedden 19 órakor az Ifjúsági Házban.
 
 
Kezdő angol nyelvtanfolyam felnőtteknek
 
Időpont: csütörtökönként 18.30-tól
Helyszín: Zsámbéki Művelődési Ház (Etyeki u. 2.)
Jelentkezés, bővebb információ: Schreckh Edit 30/ 639-9552
 
 
Női kondicionáló torna
 
Másfél órás mozgástréning, ami egy dinamikus keringés fokozó, valamint egy lassú, erőt, koncentrációt igénylő gimnasztikai részből áll. Mozgásanyaga merít a táncosok felkészülését szolgáló gyakorlatokból, kicsit hasonlít a pilateshez. a jogához, így alkalmas a test sokrétű edzésére, formás izomzat fejlesztésére. Megdolgoztatjuk a hát- és hasizmokat, de figyelmet fordítunk a láb izmainak erősítésére, nyújtására, valamint foglalkozunk a vállöv és a karok izomzatának fejlesztésével is.
 
Időpont: Kedd és csütörtök délután
Jelentkezés, bővebb információ: Nádai Krisztina 06 30 9421 492
 
 
Gyógynövény klub
 
minden hónap első és harmadik szerdáján 18 órától
Szabó Mária: 20 354 3973
 
 
Alakformáló gyógytorna
 
Callanetics alapú torna, mely sokban hasonlít a pilateshez. A két mozgásforma alapjai azonosak, ugyanis elsősorban a mélyen fekvő izmok dolgoznak a torna során. A gyakorlatok különválasztják az egyes izomcsoportokat, izmokat és ismétlődő, kis mozdulatokkal dolgoztatják meg azokat. Minden erősítő mozdulatsort nyújtás követ. A Callanetics gyakorlatok erősítik a kar-, mell és hátizmokat, a gerincmenti izmok, és a törzsizomzat erősítésével javítják a testtartást, enyhítik a hátfájást. Feszesebbé teszik a hasat és a combot, formálják a feneket és a csípőt. 
 
Vígh Ildikó: 70/ 647 7743
hétfő, szerda 18-19 óra
 
 
Pákh Ildikó: 06 30 242 7217 
hétfőn 10 órától 11-ig az ifjúsági házban
 
 
Társastánc
 
Várhegyi István és Várhegyiné Nagy Rózsa 15 év versenyzés után táncpedagógusként próbálják továbbadni tanítványaiknak a táncos mozgás szeretetét, a táncok ismeretét. Zsámbékon hosszú évekig a Sziluett Táncklub sikeres felkészítését vezették, több külföldi meghívásnak eleget téve öregbítették a zsámbéki fiatalok hírnevét. Jelenleg is gyermek, ifjúsági, felnőtt és senior csoportok felkészítésével, oktatásával foglalkoznak nemcsak Zsámbékon, hanem az ország több különböző helyén is.
Kilenc éven keresztül az Operabál nyitótáncainak társkoreográfusai voltak és minden évben több száz fiatalt készítettek fel az Operabál nyitótáncaira. Novembertől márciusig több iskolában oktatják a fiatalokat, tanítják be táncaikat a szalagavató báljaikra, melyek - köszönhetően a gyerekek komoly munkájának is - mindig nagy sikerrel végződnek.Rendszeresen meghívást kapnak hazai és nemzetközi versenyek zsűri bizottságába, ami a komoly szakmai elismerést is bizonyítja.
Bővebb információ: Zirkelbach Éva, 06 20 544 7262
 
 
Bujutsu kai, japán harcművészet
 
Tanulj japán hagyományokon alapuló harcművészetet a zsámbéki művelődési házban!
Edzések minden csütörtökön 18 órakor a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető: Kárpáti György
telefon: +36 20 379 2217 
 
csütörtökön 18-20 órától a művelődési házban
 
Tai chi
 
A tai chi relaxációs rendszer, meditációs mozgás és harci művészet. Noha Európában viszonylag újnak számít, Kínában évszázadok óta művelik. A Tai Chi jótékony hatásai: megnyújtja és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket, növeli az állóképességet és a test oxigén-ellátottságát. Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, az idegpályák kitisztulnak. Jobb testtartás alakul ki. Nő az érzékenység testünk történéseivel szemben. Koncentrációt kíván, így erősíti az összpontosító-képességünket. Feloldja az elmét akadályozó lelki blokkokat. Kiegyensúlyozottá, magabiztossá tesz. 
 
haladó: csütörtök 18.30 órától
kezdő: csütörtök 19.30 órától az ifjúsági házban 
Beyer Gertrúd: 30/ 201 7349
 
 
 
Családi Egészségklub
 
A 2010 év januárjában alakult és indult el Zsámbékon a Családi Egészség Klub előadássorozata, néhány lelkes zsámbéki és környékbeli tenni akaró és gyógyulni vágyó Ökonet tag kezdeményezésének köszönhetően.
Az Egészség Klub közösségépítő, egészséges életmódra buzdító kezdeményezés. Életre hívásával szeretnénk példamutatással szolgálni rohanó világunkban egy kis megnyugvásra. zakterületük neves képviselőinek meghívásával, egy-egy témát boncolgatva ismerhetjük fel a változás, a változtatás igényét.
A Klub fő célját tekintve arra tesz próbálkozást, hogy pótolja mindazt, ami az iskolai oktatásból, a közoktatásból,
az egészségügyből, valamint a szülői nevelésből, évtizedek óta, folyamatosan kimarad az egészséges életmódra nevelés és környezetvédelem terén. Az egészséget értékelni igazán az tudja, aki élete, munkája során vagy környezetében, családon belül látja, vagy saját bőrén megtapasztalta a szörnyű betegségek valamelyikét, és szembesült a tehetetlenség érzésével.
Az Egészség Klubban az egészségmegőrzés, és az egyén egészségének mielőbbi visszaállítása a cél,
olyan módszertani eszközök alkalmazásával és elsajátításával, elméleti tananyaggal és gyakorlati tanácsokkal,
mely mindenki által elérhető, megtanulható. A mit? Miért? Hogyan? – kérdésekre keressük és tanuljuk meg a választ.
Tökéletes egészség lehet, hogy nincs is, de arra kell törekednünk, hogy a legjobb formánkat, mielőbb megközelítsük, visszaállítsuk. Megtanuljuk szervezetünket bizonyos helyzetekben befolyásolni, öngyógyító folyamatokat beindítani, önmagunkon és másokon képessé váljunk segíteni.
Mindenesetben hozzáértő szakembereinek /orvosok, természetgyógyászok, életmód tanácsadók/ segítségét
is kértük az előadások során.
 
Időpont: évente 4 alkalommal, szarda este 18.30 órától
Helyszín: Művelődési ház
Simon Anikó: 70/7086487
anikozsmte@t-online.hu
 
 
Keszkenő Népdalkör
 
A Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Zsámbék legrégebben működő művészeti csoportja 1971-ben alakult, azóta játszik fontos szerepet a település életében. Székhelye a Zsámbéki Művelődési Ház, próbáit hétfőnként tartja. A 2004-től egyesületi formában működő szervezet a magyar népdalkincs ápolását és bemutatását tartja legfontosabb feladatának.
 
hétfőnként délután
Sztankovics Judit: 20/359 0403
szeszta@szeszta.hu
 
 
Höcögő Néptáncegyüttes
 
szerda 19 órától a művelődési házban
Kollár Ilona: 30/ 651 9120
 
 
Filmklub
 
"A filmklubbot azért hívtam életre, mert mindent szeretek, ami felvethet számomra és másoknak kérdéseket, elgondolkoztatnak, legyen az zene, vagy film, vagy bármilyen alkotás.
Törekszem arra, hogy olyan filmeket mutassak be, melyek igaz történetekről szólnak, és/vagy az évkörben aktuális mondanivalóval bírnak.
De ami talán még a filmvetítésnél is fontosabb, az az, hogy találkozhassunk és a filmek után egy gyertyafényes teázás mellett, megoszthassuk egymással a benyomásainkat a gondolatainkat az éppen aktuális film mentén.
Várom a kedves érdeklődőket a nyári szünet után újra, szeptembertől!" Makray Krisztina
 
Minden hónap első péntekén 18 órától
Makray Krisztina: 20/483 87 52
 
 
Zsámbéki Fotós Szalon
 
A Zsámbéki Fotós Szalon tagjai eltökélt fotósok. Van, aki hobbi szinten űzi, de vannak köztünk profi fényképészek is. Sokfélék vagyunk, de a célunk ugyanaz: megmutatni egy szeletet a minket körülvevő világból, a magunk ízlése szerint. Szeretettel várjunk baráti klubalkalmainkra mindazokat, akik hasonlóan kíséletező kedvűek. 
Minden hónap utolsó keddjén 19 órától
Budaházi Anikó: 70/379 9005
zsambekifotosszalon@gmail.com
 
 
Zsámbék és környéke Erdélyi Baráti Kör Egyesület
 
Csepilek Istvánné  30/269 1768 
erdelyibke@gmail.com
 
 
Kosárfonó tanfolyam
 
Alkalmanként szervezzük meg az Ifjúsági Házban.
- 12 alkalom alaptanfolyam
- intenzív hétvége, örömfonás kezdőknek és haladóknak
- nyári kosárfonó tábor
 
Bővebb információ:
Balázs Mónika Csilla: 20/ 665 9464
Fenyvesi Attila /mester/: 30/ 432 5270
 
 
SZÉPKORÚAKNAK
 
Zsámbéki Nyugdíjas Egyesület
 
Torma Andrásné: 20/353 7966
Minden második hétfő 14 órától
fojtklari@citromail.hu
 
Szivárvány Tánccsoport
 
Torma Andrásné: 20/353 7966
Hétfő 16.30, művelődési ház
30/811-4530
 
 
Senior Tánccsoport Egyesület
 

A Senior Tánccsoport 1999. évtől állandó szereplője Zsámbék Város Önkormányzata és más civilszervezetek rendezvényeinek.

2004. novemberéig a zsámbéki Nyugdíjas Egyesület, majd 2004. novemberétől a Zsámbéki TáncSport Egyesület Senior Tánccsoportjaként vettek részt a közösség életében. 2017. november 16-án alakultak önálló egyesületté. Az eltelt 20 év alatt táncrepertoárjuk folyamatosan bővült. Céljuk jelenleg is újabb és újabb táncok tanulása és bemutatása. Polka, keringő, charleston, palotás és más formációs táncok mellett ott vannak a néptáncok is, így a „Sárközi karikázó”, „Kalocsai párnás tánc”, „Nyírségi szakácsasszonyok tánc” és a 2018. évben tanult „Magyarbődi asszonycsárdás”. A 65 év feletti asszonyokból álló tánccsoport heti 4 órában nagy élvezettel veti bele magát az újabb táncstílusok elsajátításába, így a szintén 2018. évben tanult 2 táncuk koreográfiája „Latin” zenére készült.

Főleg Zsámbékon léptek fel, de részt vettek 2010-2011-2012-ben a Bicske és környéke Nyugdíjas Ki-mit-tudon, ahol Arany, Ezüst és Bronz Oklevelet szereztek táncaikkal. 2012. évben az Országos Nyugdíjas Ki-mit-tud döntőjéig jutottak, de a döntőre már nem utaztak el. Visszatérő szereplői az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesti Kiképző Központjában évről-évre megrendezésre kerülő Majálisnak és „Generációk országos találkozójának”. Többször ott voltak és szerepeltek Zsámbék és Wettenberg „Testvérvárosi Találkozóin” Zsámbékon és Wettenbergben is. A 2018. évben a Wettenbergben megrendezett 30 éves jubileumi rendezvényen bemutatott táncuk (Nyírségi szakácsasszonyok néptánc) nagy sikert aratott, amit az ottani megyei újság is megemlített. Zsámbék Város Önkormányzata a helyi civilszervezetekkel összefogva 2014. évben felelevenítette a „Szüreti felvonulás és bál” hagyományát, ami az eltelt 5 évben minden évben megrendezésre került és a város legnagyobb rendezvénye lett. A Senior Tánccsoport minden rendezvényen, mindig új néptánccal szerepelt. A szüreti „Szőlőkoszorút” is a tánccsoport készítette minden évben.

Az egyesület a felnőtt és idősebb korosztály számára biztosít igényes, szórakoztató, tartalmas szabadidő programot. A heti 4 órás táncoktatással biztosítja a korosztály számára a rendszeres testmozgást a test és a lélek egészségéért. Közösségi programokat szerveznek, helyi és más civilszervezetek felkéréseit teljesítve táncbemutatókkal részt vesznek rendezvényeiken. Városi ünnepélyeken, kulturális rendezvényeken szerepelnek. A táncpróbák hétfőn az Ifjúsági Házban (Magyar utca 5. sz.), kedden a Művelődési házban (Etyeki utca 2.sz.) 16:00 órától 18:00 óráig vannak.

Az egyesület elnöke: Zirkelbach Éva

Telefonszám: 06-20-5447262

E-mail: zirkelbach.eva@vipmail.hu

Minden hétfőn 16-18 óráig az Ifjúsági Házban.
 
 
 
Aranykor Nyugdíjas Egyesület
 
Minden 1. és 3. pénteken 15 órától.Bordezné Gyalog Éva: 30/374 4864
aranykor@gmail.com
 
 
Senior Tánccsoport
 
Keddenként 18-20 hZsámbéki Tánc Sport Egyesület 20/544 7262
zsatanc@invitel.hu
 
Zsámbéki Nótaszeretők Társasága
 
Bordez Éva és "csapata" énekelni szerető szépkorú hölgyekből alakult, a zenei vezető és aki a fellépések és próbák alkalmával a kórust harmonikán kíséri: Sándor Gábor. Kezdetben csak maguk örömére énekeltek, később már bátran vállaltak fellépéseket is, a Bicskei Nyugdíjasd Ki Mit Tud? vetélkedőn arany oklevelet nyertek.
Próbáikat szerda délutánonként tartják 15 órától a művelődési házban. Jelentkezés, bővebb információ: 06 30 374 4864
 
Kondicionáló torna - senior
 
Kedd  és csütörtök délután a művelődési házban
Jelentkezés, bővebb információ: Nádai Krisztina 06 30 9421 492