Klubok, tanfolyamok, különféle rendszeres foglalkozások

 
Állandó programok, tanfolyamok, klubok
a művelődési házban
 
 
A művelődési ház minden hétköznap reggel 8 órától este 9 óráig, hét végén a rendezvények időtartama alatt várja vendégeit változatos programjaira.
 
Az intézmény működésének gerincét az állandó tanfolyamok, klubfoglalkozások, művészeti csoportok próbái, civil szervezetek rendezvényei adják, e mellett kiállításokat, koncerteket, színházi-irodalmi esteket, filmvetítéseket, gyerekprogramokat kínálunk.
 
Aki szórakozásra, tartalmas kikapcsolódásra, jó társaságra vágyik, biztosan talál magának alkalmat a kellemes időtöltésre a művelődési házban!
 
 
GYEREKEKNEK
 

Csengő-Bongó Csengivel

 
Baba-mama zenés, játékos foglalkozás, melyet hétfőnként 9.30 órától 10.15  óráig tartunk a művelődési házban!
 
 
 
 
Csicsergő Tánccsoport (6-12 év)
 
A Csicsergők a Höcögő Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, mely céljának tekinti a 6-12 éves gyermekek  magyar néptánc alapjaival való megismertetésén túl a magyar néphagyományok és népdalkincs ápolását is.
A csoport a foglalkozásait hétfőnként 16.30-tól 18.00-ig az ifjúsági házban tartja. A jelentkezőket a 20-3590-403-as telefonszámon várjuk.
 
Sztankovics Judit: 06 20 359 0403
 
Klasszikus balett (5 éves kortól)
 
Az 5-6 éves (és nagyobb) gyerekek számára indított foglalkozásokon a gyerekek elsajátíthatják a klasszikus balett technikai alapjait.
Mire jó még a balett?
A balett tartásjavító hatású, nincs az a póz, mozdulat, ahol ne kellene pontosan tartani a testünket, megerősítve és helyesen használva ezzel tartóizmainkat. A tartásjavító hatás egyik konkrét eredménye, hogy az időben elkezdett és szakszerű balett oktatás korrigálja a gerincferdülést.
A balett önuralomra és önfegyelemre nevel, kitartást és szorgalmat igényel, ezzel a személyiséget is fejleszti.
 
Időpont: kedd délután
Helyszín: Zsámbéki Művelődési Ház
Szeretettel vár mindenkit: Nádai Krisztina 06/30-94-21-492
táncos, gyógytestnevelő tanár
 
Társastánc kezdő (8 éves kortól)
 
A "Junior tánccsoport" 2005. december 6. óta működik egyesületünkben. 9 évestől 15 évesig, fiúk és lányok vegyesen. Standard és latin amerikai táncok alapjait fokozatosan tanulják meg, de emellett más táncokat, táncos formációkat is elsajátíthatnak a jelentkezők. 
 
Időpont: péntekenként 16 órától
Zirkelbach Éva: 06 20 544 7262
 
Akrobatikus rock and roll
 
Kíváncsi vagy arra a SPORTra, ahol mozgás közben érzed ereidben a ZENE lüktetését?
Szeretnél tagja lenni egy olyan CSAPATnak, akik betáncolták magukat a világ legjobbjai közé?
Kíváncsi vagy arra a TÁNCra, ami még a FIÚK körében is MENŐ?
Szeretsz táncolni, de ennél többre vágysz?!
Ha Te szeretnél lenni a környék legjobb táncosa, akkor irány a MUSZTÁNG SE, ahol a rock&roll legjobb edzői segítenek abban, hogy Tőled ragyogjon a színpad!
 
Edzések:
Hétfőn és szerdán délután
 
Jelentkezés folyamatosan!
Bővebb információ: Patona Borbála, edző,
● 70/283-3876
● patonabori@gmail.com
● www.musztangse.hu
 

Zsámbéki Musical Stúdió (7-16 év)
 
A Zsámbéki Musical Stúdiót 2012-ben alapította anya és lánya: Dombi Enikő és Tatár Szidónia.
Egy olyan közösséget kívántak létrehozni, amelyben nagy gondot fordítanak a diákok zenei nevelése mellett a mozgásra, a szép beszédre, a közös munka szeretetére és megbecsülésére.Segíteni szeretnének abban, hogy a gyerekek nyitottabbá váljanak, fejlődjön az alkalmazkodó képességük, és hogy egy egészséges önbizalom épüljön ki bennük a színpadon és a hétköznapokban egyaránt.
 
A foglalkozás 3 órából áll: ének, tánc és dráma (csapatfejlesztő játékok, beszédtechnika, kreatív színpadi gyakorlatok, a darabok szöveges részének kidolgozása).
 
Stúdiós növendékeiknek állandó lehetőséget biztosítanak, hogy megmutassák munkájuk gyümölcsét: decemberben a legszebb karácsonyi dalokból összeállított musical gála alkalmával, és júniusban egy fergeteges évzáró előadás keretein belül. Ezen kívül számos rendezvényre kapnak meghívást évközben is, melyen a legügyesebbek megcsillogtathatják tehetségüket.
 
Jelenleg két csoport működik stúdióban:
KIS CSOPORT (7-11 éves gyerekek)
JUNIOR CSOPORT (12-16 éves gyerekek)
 
A foglalkozások időpontja: minden vasárnap délután
 
Jelentkezés, bővebb információ: 
Tatár Szidónia: 30/ 6255 884. 
Dombi Enikő: 70/ 331 0997
dombi_eniko_zsambek@indamail.hu
 
Bujutsu kai
 
Tanulj japán hagyományokon alapuló harcművészetet a zsámbéki művelődési házban
Edzések minden csütörtökön 18-20 óra a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető:Kárpáti György
Tel.: 06 20 379 2217
 
Lochberg Tánccsoport
 
A Lochberg Regionális Tánccsoport és Ifjúsági Kulturális Egyesület 2003. október 3-án alakult meg Zsámbékon, tagjai közt nagyon sok környékbeli fiatallal, ezért is tartották fontosnak a regionális jelzőt felvenni nevükbe. Jelenleg 50 fő táncol 3 korcsoportban. Céljuknak tartják a sváb hagyományok őrzését és rendezvények szervezését. Évente kb. 40-50 fellépésük van szerte az országban és külföldön. 
A táccsoport vezetője Fuchs Sandra: 30/ 738 9056
A csoport tagjai péntekenként 18-19.30 óráig tartják alkalmaikat az Ifiházban (a plébániatemplommal szemben, a régi óvoda udvarában)
 
KRESZ
 
A KRESZ-oktatásnak már hagyománya van intézményünkben, ugyanis kb. harminc éve nyújt otthont a vezetés elméletével ismerkedők számára. Szeretettel várja az autózásra vágyó helyi és környékbeli fiatalokat Szűcs Lajosné: 30/933 5885
 

 FELNŐTTEKNEK

 

Női kondicionáló torna
 
Másfél órás mozgástréning, ami egy dinamikus keringés fokozó, valamint egy lassú, erőt, koncentrációt igénylő gimnasztikai részből áll. Mozgásanyaga merít a táncosok felkészülését szolgáló gyakorlatokból, kicsit hasonlít a pilateshez. a jogához, így alkalmas a test sokrétű edzésére, formás izomzat fejlesztésére. Megdolgoztatjuk a hát- és hasizmokat, de figyelmet fordítunk a láb izmainak erősítésére, nyújtására, valamint foglalkozunk a vállöv és a karok izomzatának fejlesztésével is.
 
Időpont: Kedd és csütörtök délután
Jelentkezés, bővebb információ: Nádai Krisztina 06 30 9421 492
 
Gyógynövény klub
 
minden hónap első és harmadik szerdáján 18 órától
Szabó Mária: 20 354 3973
 
Alakformáló gyógytorna
 
Callanetics alapú torna, mely sokban hasonlít a pilateshez. A két mozgásforma alapjai azonosak, ugyanis elsősorban a mélyen fekvő izmok dolgoznak a torna során. A gyakorlatok különválasztják az egyes izomcsoportokat, izmokat és ismétlődő, kis mozdulatokkal dolgoztatják meg azokat. Minden erősítő mozdulatsort nyújtás követ. A Callanetics gyakorlatok erősítik a kar-, mell és hátizmokat, a gerincmenti izmok, és a törzsizomzat erősítésével javítják a testtartást, enyhítik a hátfájást. Feszesebbé teszik a hasat és a combot, formálják a feneket és a csípőt. 
 
Vígh Ildikó: 70/ 647 7743
hétfő, szerda 18-19 óra
 
Kismamatorna
 
A terhestorna ideális, mert olyan tornagyakorlatokból áll, melyek figyelembe veszik a kismamák terhelhetőségét és a várandóség alatt végbemenő változásokat. Olyan gyakorlatokból áll, melyek szinten tartják a hasizmok erejét, nyújtják a combközelítő izmokat. Ezen kívül a kismamatorna javítja a vénás keringést, amely segít megelőzni a visszerek kialakulását. Erősíti a hát-, mell-, farizmokat, korrigálja a medence dőlésszögét, mindez segít felkészíteni a várandóság időszaka alatt és a szüléskor jelentkező fizikai kihívásokra, nehézségekre. A tornák gátizomgyakorlatokat is tartalmaznak, melyek nagy jelentőséggel bírnak mind a könnyebb szülés, mind a későbbiekben kialakuló vizelettartási problémák tekintetében.
 
Pákh Ildikó: 06 30 242 7217 
hétfőn 10 órától 11-ig az ifjúsági házban
 
Társastánc
 
Várhegyi István és Várhegyiné Nagy Rózsa 15 év versenyzés után táncpedagógusként próbálják továbbadni tanítványaiknak a táncos mozgás szeretetét, a táncok ismeretét. Zsámbékon hosszú évekig a Sziluett Táncklub sikeres felkészítését vezették, több külföldi meghívásnak eleget téve öregbítették a zsámbéki fiatalok hírnevét. Jelenleg is gyermek, ifjúsági, felnőtt és senior csoportok felkészítésével, oktatásával foglalkoznak nemcsak Zsámbékon, hanem az ország több különböző helyén is.
Kilenc éven keresztül az Operabál nyitótáncainak társkoreográfusai voltak és minden évben több száz fiatalt készítettek fel az Operabál nyitótáncaira. Novembertől márciusig több iskolában oktatják a fiatalokat, tanítják be táncaikat a szalagavató báljaikra, melyek - köszönhetően a gyerekek komoly munkájának is - mindig nagy sikerrel végződnek.Rendszeresen meghívást kapnak hazai és nemzetközi versenyek zsűri bizottságába, ami a komoly szakmai elismerést is bizonyítja.
Bővebb információ: Zirkelbach Éva, 06 20 544 7262
 
Bujutsu kai, japán harcművészet
 
Tanulj japán hagyományokon alapuló harcművészetet a zsámbéki művelődési házban!
Edzések minden csütörtökön 18 órakor a Harcművészek a Gyermekekért Alapítvány mestereinek vezetésével.
Csapatvezető: Kárpáti György
telefon: +36 20 379 2217 
 
csütörtökön 18-20 órától a művelődési házban
 
Tai chi
 
A tai chi relaxációs rendszer, meditációs mozgás és harci művészet. Noha Európában viszonylag újnak számít, Kínában évszázadok óta művelik. A Tai Chi jótékony hatásai: megnyújtja és rugalmasabbá teszi az izmokat, ízületeket, növeli az állóképességet és a test oxigén-ellátottságát. Az idegrendszer sejtjei megerősödnek, az idegpályák kitisztulnak. Jobb testtartás alakul ki. Nő az érzékenység testünk történéseivel szemben. Koncentrációt kíván, így erősíti az összpontosító-képességünket. Feloldja az elmét akadályozó lelki blokkokat. Kiegyensúlyozottá, magabiztossá tesz. 
 
haladó: csütörtök 18.30 órától
kezdő: csütörtök 19.30 órától az ifjúsági házban 
Beyer Gertrúd: 30/ 201 7349
 
Do-in japán mozgásterápia
 
A DO-IN aktív meditáció, amelyben figyelmünkkel vagyunk benne a folyamatban és a testünkben áramló életenergia szabadságát élvezzük, megtanuljuk irányítani, elfogadni testünk minden változását, értékes jelzéseit és figyelmünkkel támogatjuk szabadságunk lehetőségeit.
A Do-In-nal megteremtjük a „változás” lehetőségét.
Laza tornagyakorlatokat képzeljünk el, amelyeket nagyon koncentráltan hajtunk végre.
A meridián pályákat nyújtjuk, illetve azokat aktivizáljuk, szabadítjuk fel.
A gyakorlatok közbeni helyes légzés határozza meg a mozgásunk ritmusát.
A belső átéléssel segítjük mozdulataink hatékonyságát, mintha aktív mozgásos meditációt végeznénk. A meditáció közben figyelmünket befelé irányítjuk, a Do-In alatt ugyanez történik, csak mozgás közben.
A gyakorlatok közben a hangsúly nem a mozdulatok tökéletes kivitelezésén, hanem a belső átélésen van, amelynek segítségével megteremtjük a változás lehetőségét testi-és lelki szinten egyaránt.
Számtalan gyakorlatsor létezik, aki mélyebben ráérez a Do-In szellemiségére, újakat találhat ki
 
hétfő 9 órától, szerdán 18.30-tól sz ifjúsági házban
Pákh Ildikó: 30/ 242 7217
 
Családi Egészségklub
 
A 2010 év januárjában alakult és indult el Zsámbékon a Családi Egészség Klub előadássorozata, néhány lelkes zsámbéki és környékbeli tenni akaró és gyógyulni vágyó Ökonet tag kezdeményezésének köszönhetően.
Az Egészség Klub közösségépítő, egészséges életmódra buzdító kezdeményezés. Életre hívásával szeretnénk példamutatással szolgálni rohanó világunkban egy kis megnyugvásra. zakterületük neves képviselőinek meghívásával, egy-egy témát boncolgatva ismerhetjük fel a változás, a változtatás igényét.
A Klub fő célját tekintve arra tesz próbálkozást, hogy pótolja mindazt, ami az iskolai oktatásból, a közoktatásból,
az egészségügyből, valamint a szülői nevelésből, évtizedek óta, folyamatosan kimarad az egészséges életmódra nevelés és környezetvédelem terén. Az egészséget értékelni igazán az tudja, aki élete, munkája során vagy környezetében, családon belül látja, vagy saját bőrén megtapasztalta a szörnyű betegségek valamelyikét, és szembesült a tehetetlenség érzésével.
Az Egészség Klubban az egészségmegőrzés, és az egyén egészségének mielőbbi visszaállítása a cél,
olyan módszertani eszközök alkalmazásával és elsajátításával, elméleti tananyaggal és gyakorlati tanácsokkal,
mely mindenki által elérhető, megtanulható. A mit? Miért? Hogyan? – kérdésekre keressük és tanuljuk meg a választ.
Tökéletes egészség lehet, hogy nincs is, de arra kell törekednünk, hogy a legjobb formánkat, mielőbb megközelítsük, visszaállítsuk. Megtanuljuk szervezetünket bizonyos helyzetekben befolyásolni, öngyógyító folyamatokat beindítani, önmagunkon és másokon képessé váljunk segíteni.
Mindenesetben hozzáértő szakembereinek /orvosok, természetgyógyászok, életmód tanácsadók/ segítségét
is kértük az előadások során.
 
Időpont: évente 4 alkalommal, szarda este 18.30 órától
Helyszín: Művelődési ház
Simon Anikó: 70/7086487
anikozsmte@t-online.hu
 
Keszkenő Népdalkör
 
A Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Zsámbék legrégebben működő művészeti csoportja 1971-ben alakult, azóta játszik fontos szerepet a település életében. Székhelye a Zsámbéki Művelődési Ház, próbáit hétfőnként tartja. A 2004-től egyesületi formában működő szervezet a magyar népdalkincs ápolását és bemutatását tartja legfontosabb feladatának.
 
hétfőnként délután
Sztankovics Judit: 20/359 0403
szeszta@szeszta.hu
 
Höcögő Néptáncegyüttes
 
szerda 19 órától a művelődési házban
Kollár Ilona: 30/ 651 9120
 
 
Filmklub
 
"A filmklubbot azért hívtam életre, mert mindent szeretek, ami felvethet számomra és másoknak kérdéseket, elgondolkoztatnak, legyen az zene, vagy film, vagy bármilyen alkotás.
Törekszem arra, hogy olyan filmeket mutassak be, melyek igaz történetekről szólnak, és/vagy az évkörben aktuális mondanivalóval bírnak.
De ami talán még a filmvetítésnél is fontosabb, az az, hogy találkozhassunk és a filmek után egy gyertyafényes teázás mellett, megoszthassuk egymással a benyomásainkat a gondolatainkat az éppen aktuális film mentén.
Várom a kedves érdeklődőket a nyári szünet után újra, szeptembertől!" Makray Krisztina
 
Minden hónap első péntekén 18 órától
Makray Krisztina: 20/483 87 52
 
Zsámbéki Fotós Szalon
 
A Zsámbéki Fotós Szalon tagjai eltökélt fotósok. Van, aki hobbi szinten űzi, de vannak köztünk profi fényképészek is. Sokfélék vagyunk, de a célunk ugyanaz: megmutatni egy szeletet a minket körülvevő világból, a magunk ízlése szerint. Szeretettel várjunk baráti klubalkalmainkra mindazokat, akik hasonlóan kíséletező kedvűek. 
Minden hónap utolsó keddjén 19 órától
Budaházi Anikó: 70/379 9005
zsambekifotosszalon@gmail.com
 
Zsámbék és környéke Erdélyi Baráti Kör Egyesület
 
Csepilek Istvánné  30/269 1768 
erdelyibke@gmail.com
 
Kosárfonó tanfolyam
 
Alkalmanként szervezzük meg az Ifjúsági Házban.
- 12 alkalom alaptanfolyam
- intenzív hétvége, örömfonás kezdőknek és haladóknak
- nyári kosárfonó tábor
 
Bővebb információ:
Balázs Mónika Csilla: 20/ 665 9464
Fenyvesi Attila /mester/: 30/ 432 5270
 
SZÉPKORÚAKNAK
 
Zsámbéki Nyugdíjas Egyesület
 
Torma Andrásné: 20/353 7966
Minden második hétfő 14 órától
fojtklari@citromail.hu
 
Szivárvány Tánccsoport
 
Torma Andrásné: 20/353 7966
Hétfő 16.30, művelődési ház
30/811-4530
 
Aranykor Nyugdíjas Egyesület
 
Minden 1. és 3. pénteken 15 órától.Bordezné Gyalog Éva: 30/374 4864
aranykor@gmail.com
 
Senior Tánccsoport
 
Keddenként 18-20 hZsámbéki Tánc Sport Egyesület 20/544 7262
zsatanc@invitel.hu
 
Zsámbéki Nótaszeretők Társasága
 
Bordez Éva és "csapata" énekelni szerető szépkorú hölgyekből alakult, a zenei vezető és aki a fellépések és próbák alkalmával a kórust harmonikán kíséri: Sándor Gábor. Kezdetben csak maguk örömére énekeltek, később már bátran vállaltak fellépéseket is, a Bicskei Nyugdíjasd Ki Mit Tud? vetélkedőn arany oklevelet nyertek.
Próbáikat szerda délutánonként tartják 15 órától a művelődési házban. Jelentkezés, bővebb információ: 06 30 374 4864
 
Kondicionáló torna - senior
 
Kedd  és csütörtök délután a művelődési házban
Jelentkezés, bővebb információ: Nádai Krisztina 06 30 9421 492