Kulturális Kerekasztal > Hírek

VOLT EGYSZER EGY...

Hír kép Idén szeptember 27-én, egy fontos zsámbéki hagyomány nyomán, több mint 40 esztendő elteltével ÚJRA LESZ ZSÁMBÉKON SZÜRETI LOVAS FELVONULÁS és BÁL!

Az eseményt a Zsámbéki Kulturális Kerekasztal a lovasokkal, a hagyományőrző egyesületekkel és népművészeti csoportokkal összefogva szervezi meg.

A hagyományokat követve lesz feldíszített lovaskocsis- és stráfkocsis felvonulás, mely a művelődési ház elől indul és több állomáshelyen megállva végighalad Zsámbék és Tök utcáin. A műsort a helyi népdalos-néptáncos-nótás- hagyományőrző csoportok biztosítják. A szereplők között természetesen megjelennek a bíró és bíróné, csőszlegények, csőszlányok, betyárok, huszárok, cigányok, bohócok. Miután a felvonulás visszatér a művelődési házhoz, a nagyteremben kezdődik majd a szüreti bál. A díszítő elemek és kellékek közül nem hiányozhat a szőlő és a korona, éppúgy mint a régmúltban.

Amiben viszont MÁS lesz ez a bál: Zsámbék a legutolsó szüreti felvonulás és bál megrendezése óta sokat változott. A lakosság kicserélődött, sokszínűvé vált. A kitelepített sváb, zsidó és cigány nemzetiség mellett a magyarság több határon innen- és túli vidékről érkezett e vidékre. 1946 után komoly változásokat hozott még a ’80-as évektől a fővárosból kitelepülő családok hulláma is.

Célunk a hagyományok felelevenítése mellett, hogy a megújuló szüreti felvonulás és bál új elemekkel gazdagodva alkalmat teremtsen arra, hogy Zsámbék jelenlegi sokszínűsége megmutatkozhasson.

Éppen ezért a bálban nem egy, hanem három zenekar szolgáltatja majd a talpalávalót, a magyar népzene, a sváb fúvós zene és a hagyományos cigányzene is képviselteti magát.

Kérünk, hívunk mindenkit, hogy ha teheti, származásának megfelelő viseletben vegyen részt az eseményen, megmutatva ezzel saját kultúráját, identitását! Bízunk abban, hogy a megújuló zsámbéki szüreti felvonulás és bál jó alkalom lesz ezáltal arra is, hogy jobban megismerjük egymást és SOKszínű közösségünk, egymást különbözőségében is tisztelő, összetartó EGYségbe kovácsolódhasson.

Bővebb információ: 06 20 665 9464, muvhaz@zsambek.hu

Dátum: 2014.04.28.
Szerző: zsambeki

<< Vissza