Nyakas Jazz Klub

A mai magyar jazz "nagyágyúi" a Nyakas Jazz Klubban

Hír kép 2016. április 16-án szombaton, 19 órától Szakcsi Lakatos Béla - zongora és Egri János - bőgő lesznek
a zsámbéki NYAKAS JAZZ KLUB vendégei a Zsámbéki Művelődési Házban.

Szakcsi Lakatos Béla a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész.

Kilencéves korában arról álmodozva kezdett zongorázni, hogy híres zeneszerzővé és a klasszikus zene jeles interpretálójává váljon. Ám miközben elvégezte a Bartók Béla konzervatóriumot, megismerkedett a jazzel, s ez az élmény elterelte további klasszikus zenei tanulmányaitól.

Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazzélet egyik legkiemelkedőbb alakja. Az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ívelő pályáján a mainstream jazz, a jazz-rock, a New Age, a szabad improvizáció és a gipsy jazz irányzatokban is maradandót alkotott. Amerikai lemezszerződésekkel, nemzetközi fesztiválszereplésekkel a háta mögött mára ő lett a magyar jazz egyik legelismertebb nagykövete.

Egyaránt otthonosan mozog a jazzben, a klasszikus zenében és a világzenében is. Lenyűgözően virtuóz, invenciózus játéka számos lemezen hallható. A Szakcsi Trió tagjai a jazz fiatal generációjának képviselői, közülük Lakatos Pecek András dobos a híres Pecek zenészcsalád tagja, a közelmúltban elhunyt dobos, Lakatos Pecek Géza unokaöccse.

Egri János 17 éves kora óta zenél. 1998-ban alakult első saját zenekara, az Egri János Group. És ekkor jelent meg a Moods című fusion stílusú lemeze. Később 2001-ben megjelent Soft Waves című lemez, ami mainstream jazz stílusú. Több más zenekarban is muzsikál.

Egyik közös zenekara 1990-ben alakult, neve Trio Midnight. Ebben Oláh Kálmán zongorázik, Egri János bőgőzik és Balázs Elemér dobol.

Játszott már : Oláh Kálmánnal, Balázs Elemérrel, Mohai Andrással, Oláh Tzumó Árpáddal, Szőke Nikolettával, Fekete Pistával, Fekete Kovács Kornéllal, Pecek Andrással, Szakcsi Lakatos Bélával, Szakcsi Lakatos Jr.-al, Szakcsi Lakatos Róberttel, Tony Lakatossal, Bolla Gáborral, Emilioval(Jelinek Emil), Pecek Lakatos Gézával, Kőszegi Imrével, Lakatos Ablakos Dezsővel, Németh Ferenccel, Orgona Alberttal, Bacsó Kristóffal, Piero Borrival, Stefano Cocco-val, Nico Gorrival, Jack De Johnette-el, Julio Stracciati és még sok más zenésszel.

2009-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

2015-ben elnyerte az Év Bőgőse címet.

(forrás: PORT:HU és Wikipédia)

 

<< Vissza