Nemezelő szakkör

Nemezelés szakkör

NEMEZELŐ SZAKKÖR INDUL ZSÁMBÉKON

Szívesen kipróbálnál valami új kézműves tevékenységet? Érdekel, hogyan lesz a gyapjúszálakból használati tárgy? Kipróbálnád, milyen nemezelni? Akkor ott a helyed a nemezes szakkörben!
A Nemzeti Művelődési Intézet a Szakkör programjának támogatásával 2022. október 25-től, minimum 5 fő jelentkezése esetén,  20 alkalmas NEMEZELŐ  SZAKKÖR indul a Zsámbéki Művelődési Házban (Zsámbék, Etyeki u. 2.).

A nemezkészítés egy ősi kelmekészítő mesterség, melynek során az állati szőrökből erős, mégis puha, jól szigetelő anyag keletkezik. A gyapjú – a nemez alapanyaga – gyógyító hatást gyakorol viselőjére: serkenti a vérkeringést, enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, a benne lévő lanolin pedig ortopédiai és reumás betegségeket gyógyít. A nemezkészítés szerepe különleges a magyar kultúrában, gyökerei népünknél több ezer évre nyúlnak vissza, és mi vagyunk a legnyugatibb nép, mely ősmesterségeként művelte a nemezkészítést.

A foglalkozások az egyszerű nemezelési technikáktól a bonyolultabb, összetettebb formák elkészítéséig avatják be az érdeklődőket a nemezelés titkaiba.

Első alkalom: 2022. október 25. kedd, 18.00-20.00

Részvétel: 3500 Ft/alkalom

Szakkör vezető: Horváth Bíbor

Információ, regisztráció: muvhaz@zsambek.hu, 06 20 665 9464

Őszi-téli tematika, az első 6 alkalom programja karácsonyig: edényfogó, karácsonyi angyalkák, üvegmelegítő, ékszerek...

Várjuk minden 12 év feletti gyermek és felnőtt jelentkezését!