Öregtemplom

Öregtemplom


A templomrom egész pontosan egy háromhajós premontrei bazilika és kolostor torzója, mely 1220–1234 között épült késő román és korai gótikus stílusban. 1763-ban a nagy komáromi földrengés rombolta le, azóta nem építették újjá. Az északnyugati torony eredeti toronysisakja is elpusztult, ezt egy bádog védőtetővel pótolták, így jóval alacsonyabb a délkeleti toronynál. Annak még megvan az eredeti sisakja. Jelenleg a rom belső területe is látogatható. A hajdani kolostor dongaboltozatos termében kőtár tekinthető meg. A romterület műemlék.

Tovább
Szent Vendel domborműves népi lakóház

Szent Vendel domborműves népi lakóház

"Az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik. A berendezés legjelentősebb darabja az 1874-es évszámot viselő szekrény, melynek festése sok jellemzőjében a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi."

Tovább
lámpamúzeum

Lámpamúzeum

"Borus Ferenc kitartó gyűjtőmunkájának eredményképp létrejött Lámpamúzeum 1979-ben nyitotta meg kapuit. Ma már több, mint 1100 világító tárgy található a múzeumban, a mesteri finomsággal kidolgozott kínai és meisseni porcelánlámpáktól kezdve az egyszerű vasúti fényforrásokig, mécsesekig. A nemzetközi mércével mérve is páratlan kollekció, 1995-ben bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, tagjai közé választotta az amerikai Nemzetközi Lámpaklub és az Ausztrál Múzeumok Társasága."

Tovább
zárdakert

Zárdakert

"A Zichy kastély újkori történelméhez kapcsolódik a Zárdakert. A terület 1908-ban került a Keresztes nővérekhez. A romantikus, tóval és kis utakkal kialakított, fákkal szépen beültetett kert az apácák sétahelye és imaterülete volt. A kertet -egyes részeiben ma is látható- kőfallal vették körül. A tavakat a Török kút forrása táplálja. A Zárdakert területe 2009 óta műemléki védelem alatt áll."

Tovább