IDŐSEK KLUBJA ZSÁMBÉKON A TARTALMAS MINDENNAPOKÉRT

Idősek Klubja

IDŐSEK KLUBJA ZSÁMBÉKON A TARTALMAS MINDENNAPOKÉRT
Színház- és múzeumlátogatások ingyenesen a zsámbéki nyugdíjasoknak

A Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár fenti címmel a tavalyi évben sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap felhívására.

A támogatásnak köszönhetően 2023 első félévében 400.000 Ft értékben 2 színházlátogatás és 2 múzeumlátogatás költségeit tudjuk finanszírozni településünk szépkorú lakói számára.
A pályázat fedezi a belépőjegyek árát és a tárlatvezetések díját, csak az utazást kell a résztvevőknek fizetni - ennek megoldására pedig ígéretet kaptunk Zsámbék Város Önkormányzatától.

Várjuk tehát azon 62 éves kor feletti zsámbéki nyugdíjasok jelentkezését, akik szívesen vennének részt az alábbi programok valamelyikén, vagy akár mindegyiken:

2023. február 15. szerda, 12 óra
BAJNA, SÁNDOR-METTERNICH KASTÉLY
A nemrég felújított műemléket maximum 50 fő részvételével, szakszerű tárlatvezetés igénybevételével tervezzük megtekinteni.

"A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A bajnai kastély felújított termeiben beleshetünk Paulina elegáns ruhatárába is.

A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta."


2023. március 30. csütörtök, 18 óra
HEGEDŰS A HÁZTETŐN az Operettszínházban
A népszerű musicalre 20 fő számára tudunk ingyenesen belépőjegyet biztosítani.

"Hegedűs a háztetőn... valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!... A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösség életét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesember feleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja; húga, Hódel Szibériába utazik fogvatartott kedvese, Perchik után; Háva, a harmadik lány pedig egy más vallású fiú mellett talál rá a boldogságra. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai megmozdulásokkal és végül a rendelettel, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét!"


2023. április 20. csütörtök, 11.30 óra
AZ EURÓPAI MŰVÉSZET REMEKMŰVEI, SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM
A Szépművészeti Múzeum egyik leggazdagabb állandó gyűjteményes kiállítását tárlatvezetők mutatják majd csoportjainknak.
A programot 34 fő részére tudjuk díjmentesen biztosítani.

"Az egyórás tárlatvezetésen az érdeklődők a gótika, a reneszánsz és a barokk művészet emlékeinek bemutatásával nagy ívű időrendi áttekintést kapnak az európai festészet történetéről.
A Szépművészeti Múzeum Régi Képtára új koncepcióban mutatja be az európai művészetet 1250 és 1700 között. A többszáz műtárgy között túlnyomó többségben vannak a festmények, a bemutatott anyagot azonban számos más művészeti ág alkotása: szobrok, metszetek, kerámiatárgyak és ötvösművek gazdagítják. A különböző iskolák, korok és műfajok olyan festőóriások
művein bontakoznak ki, mint Raffaello, Correggio, El Greco, Bruegel, Cranach, Van Dyck, Frans Hals, Velázquez, Murillo, Rubens vagy Bellotto."


2023. május 9. kedd, 19 óra
MAMMA MIA! a Madách Színházban

A Madách Színház a 2014-es premier óta változatlan teltházzal  játssza a látványos előadást, melyet most 28 fő zsámbéki nyugdíjas nézhet meg szervezésünkben.

"Napfényben fürdő görög sziget. Mindent körbeölelő csillogó türkiz tenger. Hangulatos tavernák, ínycsiklandó étkek, mavrodaphne... Egyszerűen idilli - tökéletes felkeresni, ott időzni, visszatérni – s persze élni. Donna Sheridan, a független, céltudatos asszony ezt a nem mindennapi környezetet választotta otthonául, és itt született húsz évvel ezelőtt Sophie is, a lánya. Sophie, aki édesanyja szemléletétől eltérően mindig is szenvedélyes szerelemről, hatalmas fehér esküvőről álmodott, elvágyik e csodálatos mediterrán szigetről. A nagy utazást azonban nem egyedül, hanem választottja, Sky oldalán tervezi elkezdeni. Házasságkötésüket mindössze egy apróság árnyékolja be: Sophie szeretné, ha édesapja vezetné oltárhoz, akit azonban nem ismer..."


Jelentkezés, bővebb információ: muvhaz@zsambek.hu , +36 20 665 9464