Zsámbéki Öko Műhely

Ökoműhely

2023. május 26. péntek, 17.30
ZSÁMBÉKI ÖKO MŰHELY

Növényi kommunikációs hálózatok: az ősi együttműködés

Dr. Parádi István előadása a művelődési házban
Dr. Parádi István növény- és talajbiológus, egyetemi oktató. 25 éve kutatja és oktatja a növényélettant, jelenleg az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa. Több évet töltött külföldi (holland, svájci, francia) kutatóintézetekben. Fő érdeklődési területe a növény-mikróba szimbiózisok és a növényi stresszélettan.

Ő az ExperiPlant Kft. egyik társalapítója, amelynek célja a kutatási tapasztalatok és a szigorú tudományos szemléletmód összekapcsolása a mezőgazdasági gyakorlattal, különösen a fenntartható és biológiai alapú megoldások fejlesztése terén. Kutatási és egyetemi munkája mellett fontosnak tartja a tudományos ismeretterjesztést is, ezért a médiában is folyamatosan szerepet vállal. Szakemberként és háromgyermekes apaként hisz abban, hogy szemlélet- és paradigmaváltással közösen igenis megteremhetjük a biztonságot a jövő generációja számára.az ELTE TTK Növényélettani Tanszékének adjunktusa.

Zsámbéki előadása a régóta feltételezett, sokáig láthatatlan és mérhetetlen, ám a modern tudományos eszközökkel már jól mérhető növényi kommunikáció kutatásába kísérel meg egy rövid bepillantást nyújtani.
A növények dinamikus kapcsolatban állnak környezetükkel, jeleket értelmeznek és adnak le, "beszélgetnek" egymással, akár különböző fajok is. Szárazföldre lépésük óta, kb. félmilliárd éve pedig együtt is élnek a mikorrhizagombákkal, amelyekkel - egyéb szimbionta gombákhoz és baktériumokhoz hasonlóan- kiterjedt és rendkívül alaposan szabályozott kapcsolatrendszert alakítottak ki, amely a közöttük fennálló információcserére is kiterjed.
Forrás:
https://www.facebook.com/dr.paradi.istvan, https://www.tedxdanubiacountdown.hu/bio/69/Dr_Pardi_Istvn/

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a szervezők adományokat köszönettel fogadnak.