PETŐFI KLUB ZSÁMBÉKON

Petőfi Klub Zsámbék

Kelt: 2022.04.05

A PETŐFI KLUBOK KÁRPÁT-MEDENCEI HÁLÓZATÁT Magyarország Kormánya hívta életre, hogy támogatást biztosítson Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a méltó megemlékezéshez. Zsámbék 2022. március 23-án kapcsolódott be a határokon átívelő programba.

Örömmel adok hírt arról, hogy a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár lehetőséget kapott a csatlakozásra a Petőfi Klubok Kárpát-medencei Hálózatához, ami annyit jelent, hogy városunk egyike lehet annak a 100 kiválasztott településnek 2022-2023-ban, mely a PS200 Program keretében, a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával színvonalas kulturális programokat igényelhet ingyenesen a helyi közösség számára.

A PS200 Program ernyőszervezetként összefog különféle tartalomszolgáltatókat, melyek közül néhány már eddig is jelen volt településünkön különféle nyertes pályázatok kapcsán, mint pl. a Csoóri Sándor Program, a "Köszönjük, Magyarország!" Program, vagy a Térzene Program. Az eddigiek mellett most további lehetőségekkel gazdagodunk, többek között olyan partnerek jóvoltából, mint a Filharmónia Magyarország, MANK, Magyar Írószövetség, Nemzeti Filmintézet, Népfőiskola Alapítvány Lakitelek, Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Művelődési Intézet. Ebben az évben 88 magyarországi és 12 határon túli településen, összesen 100 helyszínen indult el a kulturális programok sora, melyek a kiválasztott kulturális intézmények, szervezetek bázisára építve valósulnak meg, közös arculattal, közös program koordinációval, közös célokkal és értékekkel - köztük Zsámbékon is.

Petőfi Klubként az első, nyitó eseményünk 2022. március 23-án a "Köszönjük, Magyarország!" Program támogatásával a Holdfű Színház két bábos meséje volt;
10 órától az óvodások, 11 órától a kisiskolások tekinthették meg ingyenesen A kiskakas gyémánt félkrajcárja című előadást.

Ez alkalomból a Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében Horváth Ágota Mária Horváth László polgármesternek és Balázs Mónika Csilla intézményvezetőnek nemzeti színű szalaggal átkötött könyvcsomagot adott át.

Az év során összesen 30 alkalommal élhetünk támogatott rendezvények lehetőségével, aminek köszönhetően ingyenesen látogatható, színvonalas eseményeket kínálunk majd a zsámbéki közönségnek. A PS200 program támogatásával hamarosan indul a csipkeverő szakkör és újra működhet a  kosárfonó szakkör is. Érdemes lesz figyelemmel kísérni intézményünk híreit, mert további ingyenes komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyermek-, színházi- és irodalmi előadásokkal jelentkezünk hamarosan!

Balázs Mónika Csilla
Fotók: Módi Zsuzsa